Terra Park

Register Login

Magyar Református Középiskolák XIII. találkozója

Beszámoló a Kárpát-medencei Magyar Református Középiskolák
XIII. találkozójáról

2008. július 2-6. Balatonfenyves

Idén már 13. alkalommal került megrendezésre a magyar református középiskolák diákjainak és tanárainak találkozását lehetővé tevő rendezvény. A rendező iskola ezúttal a kaposvári Lórántffy Zsuzsanna Református Általános Iskola és Gimnázium volt, de a találkozó igazi helyszínéül a Református Egyház balatonfenyvesi ifjúsági tábora szolgált. Ez – figyelembe véve a nyári időjárást – telitalálatnak bizonyult.

A találkozóra 2008. július 2-án délutánján érkeztek a küldöttségek. Debrecenből a Dóczy Gimnázium küldöttségével együtt érkeztünk, iskolánkat Győri József igazgató úr, Uherkovich Zoltán tanár, Csonka Nikolett és Ország Szabolcs diákok képviselték. Hozzánk hasonlóan minden iskola küldöttsége 4 tagú volt, így a találkozón részt vevő 35 intézmény közel 150 tagot delegált a rendezvényre.

A vendéglátók már első nap nagy szeretettel fogadtak bennünket Bellai Zoltán lelkipásztor vezetésével. A találkozó programja végig nagyon tartalmas és változatos volt, itt álljanak a legfontosabb események:

Július 2.: Bellei Zoltán áhítata és előadása Somogyországról.
Dr. Bölcskei Gusztáv beszélt a határok nélküli magyar református egyházról.

Július 3.: Istentisztelet Kaposvárott. Igét hirdetett Márkus Mihály a DRE püspöke. Utána a kaposvári városházán fogadta a Találkozó résztvevőit Szita Károly polgármester. Délután a szennai falumúzeumot és a somogyvári apátság romjait néztük meg.

Július 4.: Reggel Sashalmi Tamás tanár tartott előadást a reneszánsz harcművészetről, majd a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnáziumot kerestük fel. Itt meghallgattuk Szászfalvi Lászlóné áhitatát és Szászfalvi László polgármester köszöntő szavait. Utána a niklai remetének, Berzsenyi Dánielnek az emlékmúzeumát tekintettük meg.

Július 5.: Reggel Bellai Zoltán tartott előadást a Biblia éve témakörben, majd Keszthelyre utaztunk, ahol a Festetich Kastélyt néztük meg. Kora délután látogatást tettünk a Kis-Balaton Kányavári.sziget nevű védett területén. Az estét a dákok a táborban töltötték, míg a felnőtteket kisvasúttal elvitték egy nagy-bereki kirándulásra és vacsorára.

Július 6.: A Találkozót istentisztelet zárta.

A Találkozó mind szervezettségével, a szervezők vendégszeretetével jól illeszkedett az eddigi 12 diáktalálkozóhoz. A programokat az iskolák vezetőinek megbeszélései, az egész Kárpát-medencei református iskolaügyet érintő tanácskozásai egészítették ki. Azt gondolom, hogy valamennyi résztvevő számtalan pozitív élménnyel, új ismeretségekkel gazdagodott, és minden iskola várakozással tekinthet a jövő évben Sepsiszentgyörgyön megrendezésre kerülő XIV. találkozó elé.

Uherkovich Zoltán
tanár

 
.